Årsberetning for Danske yoga- og meditationslærere, generalforsamling, september 2024
Af vores forperson Ann-Charlotte Monrad
Forperson AC Monrads Årsberetning:
Næsten et år er gået siden sidste Generalforsamling og branchedag, og det er godt nok gået hurtigt! Faktisk kan jeg ikke helt forstå, at det allerede er tæt på tolv måneder siden, vi mødtes sidst, men når jeg kigger på perioden med DYOM-briller giver det alligevel god mening, for der er godt nok sket meget i vores forening.
BESTYRELSEN
Bestyrelsen i dens nuværende form har været i gang i to år, og vi har i den grad fundet fælles fodslag.
Hvis I ikke kender dem personligt, kan jeg fortælle jer, at vores lille gruppe består af nogle imponerende kvinder, der får ubegribeligt meget fra hånden, særligt når man tænker på, at hverdagen som yogalærere og meget andet også skal passes. De minder mig igen og igen om, at man kan meget mere, når man er sammen om det, og det er en vigtig påmindelse i en branche som vores, hvor de fleste af os nok af og til føler os temmelig alene.
Særligt kan et år som i år, hvor vi stadig påvirkes af inflationen og udfordringerne med at få folk til at melde sig til noget som helst ud over vores absolut billigste tilbud, gøre jobbet som yogalærer svært. For mens vores elever nyder godt af at få løn under sygdom, fuld løn under barsel, opsigelsesvarsler på mere end en dag eller en uge, samt det for mange yogalærere nærmest mytiske koncept: En pensionsopsparing, må mange af os i hvert fald i perioder leve fra hånden til munden, og jeg er sikkert ikke den eneste herinde, der har ligget søvnløs på grund af økonomiske bekymringer.
Men det er også derfor, at jeg glæder mig over vores fællesskab i DYOM - både i den lille bestyrelse og med vores medlemmer. For vi ér ikke alene. Vi er i samme båd, og selvom den af og til tager lidt vand ind, så skal vi nok få sejlet os igennem udfordringerne sammen.
MOMS
Lige nu er sagen om moms, der ellers fyldte så meget sidste forår, sparket til hjørne af en regering, der måske godt kan se, at det ikke var en vindersag på baggrund af de mange protester, de modtog fra foreninger som vores. Vi venter stadig på en udmelding, men vi holder ikke længere vejret på helt den samme måde som for et år siden.
At det er vigtigt at være synlige politisk har en sag som den om moms dog gjort meget tydeligt for os, og derfor tog vi med tak imod et tilbud fra Dakobe, en faglig forening for komplementære behandlere, om at leje os ind i deres telt på årets Folkemøde på Bornholm i juni.
FOLKEMØDET
Her tilbragte vi nogle forrygende dage, hvor vi selvfølgelig tilbød rolige pauser med yoga og meditation til mødets deltagere og havde elever i alderen 14 til 70. Vi udbredte også kendskabet til yoga med happenings, hvor særligt Kirstines og Sisses evner til at række ud og skabe en fantastisk stemning var en gave. Men vi debatterede også - en debat I kan se en videooptagelse af på vores hjemmeside - med politikere og sundhedsfaglige om, hvordan vi kan få yoga til at spille en større rolle i det etablerede sundhedsvæsen, bl.a. ved hjælp af forskningsprojekter og samarbejder med specifikke patientgrupper. Det var - og er - en spændende samtale, der først lige er startet, og som vil være vigtigt i vores arbejde med at få større anerkendelse af det vigtige forebyggende arbejde, vi allerede laver og har lavet i årevis for folkesundheden i Danmark.
Med det tårnhøje uddannelsesniveau, der er hos vores medlemmer, er det nemlig magtpålæggende for os, at det blive bredere kendt, hvad en dygtig yogalærer kan. Og DYOMs mange erfarne og dedikerede undervisere skal jo også kunne leve af det, de laver. Og arbejdet for at få det til at ske er først lige kommet i gang, men Folkemødet gav os virkelig blod på tanden, for nu ved vi, at det er muligt at blive hørt.
RAB
At være medskabere af en branche, hvor det er det høje niveau, folk tænker på, når de hører ordet ”yoga”, satte os også i gang med - igen i samarbejde med Dakobe - at få skabt en kategori inden for RAB-godkendelsen for yogalærere, der som behandlere arbejder med yogaen en til en. Vi er klar over, at det ikke på nuværende tidspunkt er alle vores medlemmer, der kan nyde godt af dette, men tilbuddet var for godt til at sige nej til ift. at skabe et nyt blik i befolkningen på, hvad yoga er og kan, og vi er taknemmelige for, at I tog så positivt imod det, som I gjorde.
FORUM FOR IDRÆTSSEKTOREN
Vi har også, efter en idrætskonference i Vejen, som jeg deltog i i efteråret, en plads i det helt nystartede Forum for idrætssektoren, som holdt første virkelig inspirerende møde i onsdags, hvor vi bl.a. fik en god kontakt til Kræftens Bekæmpelse. Forummet er skabt ud fra et ønske om, at repræsentanter for landets mange forskellige bevægelsesformer skal kunne arbejde sammen og have en fælles - og stærkere - stemme i diskussioner med landets magtinstanser om f.eks. forebyggelse af sygdom.
Alle disse tiltag, som efteråret 2023 og vinteren, foråret og sommeren 2024 har budt på, vil selvfølgelig bringe yogaen et sted hen, hvor den ikke har været før. Hvor der stadig vil være plads til vores forskellighed, men hvor der samtidig bliver stiller skarpt på det, vi er fælles om: Nemlig en imponerende seriøsitet, når det kommer til vores fag, og en evne og villighed til at gøre en markant forskel for både den mentale og fysiske folkesundhed i vores land.
Vi har alle i bestyrelsen valgt at tage et år til for at arbejde videre, men det er ikke sket uden en seriøs diskussion om, hvorvidt vi kunne forsvare dette tidskrævende arbejde over for os selv og hinanden.
MEDLEMMER
Vi har igennem det sidste år mistet medlemsindtægter - både fra medlemmer, der er stoppet med at undervise, men måske også fra medlemmer, der kun kunne se fidusen i at støtte vores arbejde, så længe mærkesagerne var helt konkrete. Vi håber selvfølgelig at vende denne tendens, for vi har brug for det sekretariat, som Sisse, vores institutionelle hukommelse, samvittighedsfuldt passer for en meget lille løn, og vi vil også gerne kunne tage på Folkemødet og holde DYOM Dag for jer til næste år.
Vi har også brug for en samlet stemme, der med ro og overblik repræsenterer landets undervisere, når for eksempel Rejsegarantifonden skal bringes i tale, som Sabrina på vegne af bestyrelsen netop nu er i gang med det.
Lige nu drømmer vi derudover om, at nogle af jer vil byde ind og hjælpe på enkeltområder, som I sidder inde med viden om - for eksempel arbejdet med at søge fonde. Men først og fremmest har vi brug for, at I tror på vores arbejde, også selvom det ikke hele tiden er så synligt,
For selvom vi nu, takket være Camille og Joséphine, er utrolig godt kørende på de sociale medier, er det ikke hver eneste ting, vi laver og hver eneste samtale vi har, der får et opslag. Men det betyder ikke, at vi ikke arbejder for branchen. Og skal vi fortsætte med det, skal I støtte os. Så tak til jer, der er mødt op her i dag. Vi glæder os til at dele en allerede forrygende dag med jer.
På vegne af DYOM,
Ann-Charlotte Monrad
Regnskab for Danske yoga- og meditationslærere, 2023
Budget for 2024 for Danske yoga- og meditationslærere
Referat Generalforsamling for 2024 for Danske yoga- og meditationslærere
|
|
Årsberetning for Danske yoga- og meditationslærere, generalforsamling, september 2023
Af vores forperson Ann-Charlotte Monrad
Året, der er gået, siden vi mødtes til generalforsamling sidste gang, har været det første år i DYOM’s levetid, hvor der endelig har været overskud til at fokusere på trivslen i vores branche og ikke bare på overlevelsen.
Da jeg læste sidste års årsberetning igennem, glædede jeg mig over, at selvom mange af os stadigvæk mærker efterdønningerne af særligt inflationskrisen, er vi trods alt et lidt mindre tungt sted end vi var for bare et år siden. Og i disse tider har lidt også ret!
Umiddelbart efter sidste generalforsamling mødtes den nye bestyrelse og fik med nye kræfter og fornyet begejstring sat nogle projekter i gang, som skulle indvarsle vores arbejde, ikke bare som en forening, der prøver at slukke de politiske ildebrande, som igen og igen er blevet antændt siden marts 2020 og som i den grad har udfordret vores virke, men også som en forening, der skaber samling blandt alle os undervisere, der ofte står alene med det meste.
Når jeg kigger tilbage på året, der er gået, er der selvfølgelig nogle større begivenheder, som springer i øjnene – f.eks. vores bidende kolde demonstration på Christiansborg slotsplads mod indførslen af moms tilbage i februar – men det er ikke det, der fylder allermest hos mig personligt, når jeg tænker på DYOM i dag.
Det gør til gengæld det arbejde, som vores bestyrelsesmedlemmer har udført igennem det sidste års tid. For uanset hvor meget, de ellers har haft at forholde sig til både professionelt og privat i deres eget liv, har vores forening og jer som medlemmer hele tiden været i fokus hos dem.
Sisse har utrætteligt taget sig af de mængder af administrativt arbejde, som det at drive en forening kræver. Hun har samtidig fået vores medlemsliste med Danmarkskort op og køre, så man nu kan finde en yogalærer i nærheden af, hvor man bor, på vores hjemmeside. Og så har hun fået styr på vores database og vores betalingssystem.
Vores hjemmeside blev tilbage i maj 2020 lavet på et døgns tid af en frivillig, og har båret præg af de hurtige løsninger, der var brug for dengang, ligesom vi heller ikke anede, hvor mange medlemmer DYOM ville ende med at få. Men nu fungerer den endelig som den skal.
Kirstine og Joséphine har ikke bare fået sat struktur på vores forskellige SoMe-kontoer (og kæmpet et par kampe med Meta undervejs), de har også – sammen med Sisse – sørget for at få denne branchedag – forhåbentlig den første af mange - stablet på benene.
Sabrina har igen og igen læst sig igennem Folketingets på ingen måde læsevenlige hjemmeside for at holde os opdaterede om, hvad der sker i momssagen, så vi hele tiden er på forkant med udviklingen.
Et kæmpe, kæmpe tak til dem for at der altid, igennem året der er gået, har været styr på det, der skal være styr på i DYOM.
Det har også betydet, at jeg har kunnet koncentrere mig om min vigtigste opgave i år, hvilket - udover momssagen selvfølgelig – har været at skabe og vedligeholde kontakt til andre aktører, som for eksempel vores gode samarbejdspartnere i DFHO, Parkinson-foreningen og LNS – en paraplyorganisation for alternative behandlere, hvis bestyrelsesmøder vi nu deltager i, for at få gjort yogaen til en integreret del af den forebyggelsesindsats i forhold til sundhed, som vi har så hårdt brug for i Danmark, men som der fra politisk side stadigvæk er forholdsvis begrænset interesse for.
Det er også med fokus på yoga som forebyggelse – og dermed en vigtig måde at skabe besparelser i sundhedsvæsnet på – at vi går ind i hvad vi må gå ud fra er den sidste del af kampen mod moms på undervisning.
Vi har fra Skattestyrelsen fået besked om, at en afgørelse vil ligge klar inden årets udgang og med ikrafttrædelse seks måneder senere, og man har nu med Skattestyrelsens ord fra politisk side endelig givet os den indrømmelse, at en indførsel af moms vil være til ugunst for vores branche.
I den forbindelse har DFHO’s formand Morten Brustad for nogle dage siden delt med mig, at man i Skatteministeriet kigger på andre scenarier end 25% moms.
Hvad det endelige udfald bliver, kan vi lige nu kun gætte på, men vi er glade for, at en mulig moms på undervisning i hvert fald er endt med at være blevet skubbet to år frem – fra sommeren 2022 til sommeren 2024. Og så er det sidste ord absolut ikke sagt i denne her sag, og vi står væsentligt stærkere her i slutspurten, end vi gjorde for bare et år siden. Vi og de mange andre organisationer, der kan ende med at blive berørt af momsen, er i hvert fald parat til at kæmpe videre, hvis det bliver nødvendigt.
Andre ting, vi kigger på lige nu er, hvordan vi får kortlagt branchen på en måde, der hjælper os til at stå stærkere politisk.
I forhold til en direkte støtte til jer medlemmer arbejder vi også på at kunne tilbyde webinarer om relevante temaer, når man driver et lille firma. For eksempel – hvis det ender med at blive nødvendigt – et webinar om moms.
Vi vil i det kommende år også kigge på muligheden for at søge fonde og lignende, så vi måske med tiden kan få et i et eller andet omfang lønnet sekretariat, der kan tage sig af nogle af de lidt større projekter, vi drømmer om at føre ud i livet.
Et lille projekt, som vi meget gerne vil gå videre med, nok i en justeret udgave, er vores online-meditationsevents, der har kørt fra nytår og frem til sommerferien. Tusind, tusind tak til undervisere og deltagere for at være med til at støtte fællesskabsfølelsen i branchen på en mindfuld måde.
Og også et kæmpe tak til vores tidligere forperson og medlem af bestyrelsen Mia Mourier og til Arenze Fischer og Anemone Auora Jørgensen, der alle er trådt ud af bestyrelsen for at bruge kræfterne på alt det andet, der skal passes i livet.
Og selvfølgelig et tak til jer, der er kommet her i dag. Vi glæder os alle til at møde jer og lære jer bedre at kende, så vi sammen kan kigge mod den fremtid, hvor vores branche får lov til at spille den vigtige rolle for danskernes fysiske og mentale sundhed, som den fortjener.
På vegne af DYOM,
Ann-Charlotte Monrad
Årsberetning for Danske yoga- og meditationslærere, generalforsamling, september 2022
Frem til d. 1. februar i år har den absolut største opgave for vores brancheforening været at hjælpe vores medlemmer med at navigere så sikkert som muligt igennem de mange regler og restriktioner, der ramte os, da corona lukkede landet - og dermed det meste af vores undervisning - ned i marts 2020. Vi har efter bedste evne forsøgt at være branchens talerør over for politikerne, vel vidende at der - præcis som i resten af befolkningen – var en vis grad af polarisering blandt landets undervisere. Vi har deltaget i og formidlet information fra sektorpartnerskabsmøder, haft foretræde for bl.a. Folketingets sundhedsudvalg og haft et møde med daværende kulturminister Joy Mogensen og meget mere.
Under corona var langt de fleste af Danmarks yoga- og meditationslærere påvirket af den økonomiske usikkerhed som konstant skiftende og af og til svært gennemskuelige restriktioner og deciderede forbud medførte. Vi oplevede også manglende tilslutning til vores undervisning pga. frygt for smitte blandt eleverne, og de fleste af os måtte igen og igen aflyse begivenheder, der normalt ville have sikret en stor del af vores indtægt.
Og da alle restriktioner så endelig var fortid, startede krigen i Ukraine, og satte endnu engang i et vist omfang branchen på stand-by. Så det har været og er stadigvæk en hård tid at undervise yoga og meditation i. Og selvom det er uendelig trist, er det ikke mærkeligt, at vi har mistet både store og små yogaskoler, at mange kollegaer har valgt at skifte branche og at de af os, der er blevet hængende, i dag lever for en brøkdel af den løn, vi fik tidligere. Og det gør vi, samtidig med at også vi er ramt af den samme inflation som alle andre. Alt i alt ser det derfor ud til, at udfordringerne for landets undervisere nok desværre ikke er helt overståede endnu.
Hvad nu?
Fordi vi i DYOM særligt har været involveret i håndteringen af corona her til lands, stillede vi tilbage februar naturligt nok os selv spørgsmålet: Hvad nu?
Vi var dybt rørte over det fællesskab, som vi havde set vokse frem i den danske yoga- og meditationsbranche omkring vores forening, men vi var også udmattede. Så vi gav hinanden et pusterum. Nogle besluttede sig i det pusterum for at træde ud af bestyrelsen, og vi siger derfor farvel og et kæmpe tak for den fantastiske indsats til vores tidligere forperson Birgitte Gorm Hansen. Vi siger også farvel til vores skønne kasserer Carina Cecilia Saaterup. Mia Mourier, vores tidligere forperson, har gudskelov valgt at blive i bestyrelsen som medlem, og hendes plads som DYOM’s ansigt udadtil er nu og indtil generalforsamlingen d. 25/9 overtaget af Ann-Charlotte Monrad, som også stiller op til valg som formand for den næste periode. Sisse Siegumfeldt, vores nuværende næstformand, der arbejder utrætteligt bag scenen med alt det praktiske arbejde, der er i en forening som vores, fortsætter gudskelov også, og det samme gør Arenze Fischer.
For selvom vi i vinters ganske kort overvejede, om det var blevet tid til at lukke helt for DYOM, besluttede vi os hurtigt for, at der stadig er brug for en brancheforening som vores.
Moms
Bare de bebudede ændringer i reglerne om moms viste os, at det er rart med en instans, der holder lidt øje med og har styr på tingene for landets undervisere, så de kan koncentrere sig om at drage omsorg om vores medborgere. Moms er således en af de ting, vi har arbejdet med siden foråret, selvom vi endnu venter på den endelige, klokkeklare afgørelse. Vi har i den forbindelse sendt vores kommentarer ift. det kommende styresignal, hvor vi på det skarpeste anbefaler, at man venter med eller helt opgiver at indføre moms på yoga- og meditationsundervisning på baggrund af de trængsler, som branchen stadig går igennem. Vi samarbejder med større interesseorganisationer, fx. DFHO, jo flere vi er der råber op, jo bedre.
Fremtiden
Men andre ting er også begyndt at fylde. Spørgsmål som: Kan vi som forening være med til at sikre bedre vilkår for landets undervisere? Kan vi være med til i langt højere grad at udbrede budskabet om, hvordan det, vi underviser, kan gavne den fysiske og mentale sundhed i befolkningen? Og kan vi også udbrede budskabet om, hvor mange dedikerede og veluddannede undervisere, vi har her til lands, som kan varetage dette arbejde? Det arbejde vil ske igennem opbygning af netværk, politiske kontakter mv. Det vil være mindre synligt end andet af det arbejde, vi har lavet indtil nu, men vigtigt, hvis vi skal være med til at forme en sund branche, hvor det er godt at arbejde.
Og det er så der, vi står i dag. Lettere kuldslåede efter 2,5 benhårde år, men med et stort og stærkt ønske om at styrke vores branche.
I den forbindelse er det på sin plads at nævne, at vi har besluttet at arbejde relateret til driften af DYOM nu i et vist omfang aflønnes. Vi arbejder langt hen ad vejen gratis og frivilligt i bestyrelsen, men nogle af de lidt tungere administrationsopgaver kan vi, som timelønnede yogalærere, kun sætte tid af til, hvis vi får løn for det, da det betyder at vi skal takke nej til andet arbejde.
Men den løn betyder så også, at vi i langt højere grad er parate til at håndtere og hjælpe med at danne overblik over om ting som moms. Og derudover er vi selvfølgelig altid parate til at være en støtte vores mange skønne og dygtige kollegaer, hvis grundydelse – og måske endda kald - er at støtte andre.
På vegne af DYOM,
Ann-Charlotte Monrad, konstitueret formand og medlem af bestyrelsen